Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Priopćenje za javnost Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH

Krizni stožer Ministarstva rada, zdravstva i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera iz kriznog plana pripravnosti za postupanje nadležnih institucija Županije Zapadnohercegovačke radi zaštite pučanstva od zaraznih bolesti izazvane novim koronavirusom COVID-2019, donosi priopćenje za javnost:

 1. Na području Županije Zapadnohercegovačke do sada nema evidentiranih slučajeva oboljelih od koronavirusa COVID-2019.
 2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije zapadnohercegovačke nalaže osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana su boravile u Kini, Italiji, Južnoj Koreji ili Iranu ili su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, da se telefonskim putem jave pripadajućim zdravstvenim ustanovama na svom području radi eventualnog poduzimanja daljnjih zdravstvenih mjera.
  Kontakti zdravstvenih ustanova na području Županije Zapadnohercegovačke:
  Dom zdravlja Grude: 039-662-162 (124)
  Dom zdravlja Široki Brijeg: 039-705-233 (124)
  Dom zdravlja Ljubuški: 039-831-514 (124)
  Dom zdravlja Posušje: 039-681-124 (124)
  039-681-689
  Uprava civilne zaštite ŽZH: 039-661-377 (121)
  Zavod za javno zdravstvo ŽZH (ZZJZ) : 063 311-212 ravnatelj
  063 356- 675 epidemiolog
 3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje svi osobama da ne putuju u rizična područja, a ukoliko je nužno potrebno otputovati u navedena područja, preporučuje se pridržavanje svih protuepidemijskih mjera te propisanih mjera koje su naložene u rizičnom području.
 4. Prema prethodnim preporukama Kriznog stožera Federalnog Ministarstva zdravstva sve osobe koje dolaze iz rizičnih područja bit će rješenjem sanitarnog inspektora stavljene pod 14- dnevni zdravstveni nadzor.
 5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke svim osobama preporučuje:
  a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).
 • Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.
  b) Održavanje razmaka
 • Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu.jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.
 • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.
 • Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.
  c) Pridržavanje respiratorne higijene.
 • Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke..
 • Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.
 1. Prema naredbi Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva nalaže se zabrana posjete bolnicama i zdravstvenim ustanovama kao i ustanovama socijalne skrbi koje zbrinjavaju djecu, mlade i starije osobe.
 2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgađanje javnih skupova, na kojem je planirano prisustvo većeg broj osoba do daljnjeg.
 3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke ne preporučuje osobama starije životne dobi korištenje javnog prijevoza, te dolazak na rutinske kontrolne u ordinacije kod obiteljskog liječnika ili u bolnice. Ukoliko je osobama ove dobi potreban recept ili liječnički savjet, preporučuje se kontakt telefonskim putem.
 4. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje odgodu redovitih specijalističko-konzultativnih pregleda, a neophodne preglede obavljati po procjeni specijaliste.
 5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke poziva sve građane na maksimalnu odgovornost prema svom i zdravlju drugih, te da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva,
rada i socijalne skrbi ŽZH

KORONAVIRUS

Početkom godine u kineskom gradu Wuhanu krenula je epidemija novog koronavirusa COVID-19.
Trenutno je u svijetu njime zaraženo više od 110.000 ljudi, a najpogođenije zemlje su Kina, Italija, Južna Koreja i Iran.
Koronavirus je virusna bolest koja se manifestira simptomima sličnim gripi (kašalj, temperatura, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje, drhtavica). Brzo se širi, mogu se zaraziti i ljudi i životinje. u nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti. Cjepivo trenutačno ne postoji. U rizične skupine spadaju pušači, djeca i osobe starije od 65 godina.
Širi se izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem koje oboljela osoba širi kada diše, priča, kašlje ili kiše. Također se prenosi dodirom predmeta i površina izloženih virusu, koji na toj površini može ostati i do 9 dana. Prema dosadašnjim saznanjima znanstvenici kažu da je prijenos koronavirusa zasad označen kao umjeren, a svaka zaražena osoba može zaraziti 1,5-3,5 osoba, što je slično stupnju zaraznosti SARS-a 2003.
Dosad se pokazalo kako je bolest izazvana koronavirusom uglavnom blagih simptoma jer se većina oboljelih, oko 80%, oporavi bez potrebe za posebnim liječenjem. Daljnjih 15% ima ozbiljnije respiratorne probleme i teže preboli bolest, dok je kod 5% kritično i neki od njih umiru od komplikacija uzrokovanih bolešću.
Kao preventivna mjera samozaštite obvezno je i temeljito pranje ruku. Treba izbjegavati kontakt s domaćim i divljim životinjama, koristiti se maramicama. Iako se smatra da je nošenje maske nepotrebno, jer obična kirurška maska ne štiti od virusa, bilo bi dobro da ih nose bolesne osobe jer tako smanjuju širenje virusa oko sebe i štite druge.