Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH prisustvovali na znanstveno-stručnom predavanju : ”Dijagnoza – celijakija”

U organizaciji Doma zdravlja Široki Brijeg, Udruge oboljelih od celijakije ”Gluten free” HNŽ i Komore liječnika/doktora medicine ŽZH  održano je znanstveno-stručno predavanje na temu: ”Dijagnoza – celijakija” u Širokom Brijegu na kojem su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH.

Celijakija je kronična, sustavna autoimuna bolest koja se javlja u genetski predisponiranih osoba. Uslijed patofiziološke reakcije na gluten nastaje tzv. enteropatija – upala i oštećenje sluznice tankog crijeva – stoga je drugi naziv za bolest glutenska enteropatija.

Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH  ovu priliku je iskoristio kako bih upoznao osiguranike o njihovim pravima kada je u pitanju ostvarivanje prava na novčanu pomoc za nabavu bezglutenske hrane osobama oboljelim od celijakije.

Jedan od osam predavača bio je i gastroenterolog doc. dr. sc. Emil Babić, voditelj kliničkog odjela za gastroenterohepatologiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, te je govorio na temu ”Patogeneza i klinička slika celijakije”.

Obzirom da je svijest o celijakiji jako niska izuzetno je važno informirati građane  o prevenciji, prepoznavanju i liječenju ove bolesti koja pogađa oko 1 posto osoba na svijetu, a epidemiološki podaci pokazuju da učestalost posljednjih godina dodatno raste.