Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Održan sastanak s predstavnicima Udruga koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti F BiH

U zgradi Vlade Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, a u organizaciji Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH, održan je radni sastanak između predstavnika Vlade Županije Zapadnohercegovačke i predstavnika Udruga koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti F BiH. U ime Vlade sastanku su nazočili predsjednik Vlade Predrag Čović, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić, te ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke Vilson Crnjac, dok su u ime Udruga sastanku nazočili predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma FBiH Vedad Dževlan, predsjednica Udruženja oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti „Snaga“ u BiH Alma Stefanisin, te predsjednica Udruženja oboljelih od raka dojke „Renesansa“ Enida Glušac.
Povod sastanka bio je Zaključak Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, kojim se pozivaju županijske vlade i županijski zavodi za zdravstveno osiguranje, koji su ostvarili suficit, da se osiguravanjem sredstava u proračunima pridruže u rješavanju problema liječenja pacijenata oboljelih od karcinoma i osiguraju dio sredstava potrebnih za njihovo liječenje do kraja tekuće godine, kao i da ovaj problem bude sustavno riješen već od 2024. godine.
Na početku sastanka ministar Pejić pozdravio je sve prisutne i zahvalio predstavnicima Udruga na inicijativi za održavanje sastanka.Obzirom da je Zaključak Vlade Federacije BiH donesen koncem godine, nemamo puno prostora za izdvajanje sredstava za Fond solidarnosti, ali učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bismo pomogli oboljelima od malignih bolesti, kazao je ministar Pejić.
Predsjednik Čović je rekao da je Vlada Županije Zapadnohercegovačke opredijeljena je za rješavanje socijalnih pitanja.Želimo biti na usluzi građanima i pokušat ćemo iznaći sredstva kako bismo mogli odgovoriti na potrebe građana, posebno iz naše Županije, dodao je.
Ravnatelj Crnjac je naglasio činjenicu kako federalna razina ne osigurava dovoljno sredstava za Fond solidarnosti, što je njihova zakonska obveza. Stoga pokušavamo iznaći način kako pomoći pacijentima, ali, naravno, u granicama pozitivnih zakonskih propisa, kazao je Vilson Crnjac.
Ministar Pejić je najavio projekt koji se planira realizirati, a riječ je o registru oboljelih od malignih oboljenja na razini Županije Zapadnohercegovačke.
Predstavnici Udruga su se zahvalili predstavnicima Vlade Županije Zapadnohercegovačke na izdvojenom vremenu, kao i na ozbiljnom pristupu ovoj problematici, te izrazili nadu da će Vlada iznaći načina kako pomoći oboljelim pacijentima. Iznijeli su problematiku liste čekanja u Fondu solidarnosti.
Predsjednik Čović je još jedanput istaknuo kako je Vlada Županije Zapadnohercegovačke opredijeljena za rješavanje socijalnih pitanja te kako želi biti na usluzi svim građanima,osobito za potrebe zdravstvene zaštite i potrebe oboljelih. Međutim, potrebno je tražiti sustavna rješenja, kako bi se ravnomjerno raspodijelile obveze na svim razinama vlasti, zaključeno je.