Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Sastanak s predstavnicom Udruge dijabetičara u ŽZH „SNAGA“

U četvrtak, 14. srpnja 2022. godine, u prostorijama Zavoda, a na inicijativu Udruge dijabetičara u Županiji Zapadnohercegovačkoj „SNAGA“ održan je sastanak na temu unaprjeđenja prava dijabetičara. Na sastanku su sudjelovali gospođa Ana Grubišić, tajnica Udruge, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u ŽZH Tomislav Pejić te ravnatelj Zavoda Vilson Crnjac. Na sastanku je bilo riječi o potrebama dijabetičara, s osobitim naglaskom na prava iz zdravstvenog osiguranja. Gospođa Grubišić je izrazila zadovoljstvo izmjenom Liste lijekova koji se propisuju na teret sredstava Zavoda te uvrštavanjem novih inzulina na List, a koja je stupila na snagu 4. srpnja 2022. godine, što je svakako značajan korak u povećanju standarda zdravstvene zaštite osiguranika oboljelih od šećerne bolesti.

Podsjetimo, koncem prošle godine, Vlada Županije Zapadnohercegovačke donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o obujmu, uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se odobravaju osiguranim osobama u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kojom je napravljen značajan iskorak kad je riječ o proširenju prava na ortopedska I druga pomagala, osobito prava dijabetičara; ovom izmjenom na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvršteni su senzori za mjerenje šećera u krvi, u iznosu od 720 KM na tromjesečnoj razini, kao i čitači za mjerenje šećera u krvi. Kad je riječ o senzorima I čitačima, isti se odobravaju osiguranim osobama dijabetičarima i to u sljedećim situacijama: djeci do 18 godina sa dijagnosticiranom šećernom bolešću, osobama starijim od 18 godina sa dijagnosticiranom autoimunom šećernom bolešću tip 1 te trudnicama na intenziviranoj inzulinskoj terapiji šećerne bolesti koje primaju inzulin 4 ili više puta

Na radnom sastanku je dogovorena i daljnja suradnja, te je koncem kolovoza 2022. godine planiran radni sastanak na temu poboljšanja kvalitete življenja osiguranika oboljelih od šećerne bolesti i to u širem sastavu, na kojemu će među ostalim, sudjelovati i ravnatelji Domova zdravlja u ŽZH.