Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najčešće sijelo raka kod žena. U Hrvatskoj godišnje se otkrije oko 2300 novih slučajeva raka dojke (šest dnevno), a 21% žena s novootkrivenim rakom je mlađe od 50 godina, 50% u dobnim skupinama koje su uključene u nacionalni program probira (50-69 g.), a 29% u dobi iznad 70 godina.
Algoritmi pretraga za rano otkrivanje raka dojke ne mogu spriječiti nastanak bolesti, ali mogu pomoći u otkrivanju raka u najranijem, lokaliziranom stadiju kada je uspješnost liječenja najveća, a preživljavanje iznosi 97%.
U mjesecu listopadu posebno se obilježava Dan ružičaste vrpce čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke i njegovog što uspješnijeg liječenja. No i cijeli mjesec listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, kako bi se sveukupnoj javnosti skrenula pozornost na mogućnosti ranog otkrivanja ove bolesti i unapređenja kvalitete života oboljelih žena.
Dan zdravih dojki obilježava se 15. listopada u sklopu Europskog projekta Europa Donna, europske koalicije protiv raka dojke. I ovaj dan ima za cilj podizanje svijesti o očuvanju zdravlja dojke, prevenciji i ranom otkrivanju raka. Redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i zdrava prehrana mogu pomoći u očuvanju zdravlja dojki pa jedan od slogana Dana zdravih dojki glasi Učini zdrave izbore!.
NE PROPUSTITE PRILIKU I ODAZOVITE SE POZIVU ZA MAMOGRAFSKO SNIMANJE.
I VI ODLUČUJETE O SVOM ZDRAVLJU.
ZAPAMTITE: RANI STADIJ RAKA DOJKE NEMA SIMPTOME, samo rano otkrivanje bolesti doprinosi uspješnom liječenju.