Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

NAREDBA KRIZNOG STOŽERA

U okviru aktivnosti na prevenciji pojave i ranog otkrivanja eventualnih slučajeva oboljenja izazvanog novootkrivenim virusom COVID-19, koji je Zaključkom Vlade F BiH broj: 164/2020 od 31. siječnja 2020.godine proglašena zaraznom bolešću čije je sprječavanje i suzbijanje od interesa za F BiH, a na temelju Naredbe Kriznog stožera F BiH broj : 01-33-1472/20 od 12. 03. 2020., Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke donosi:

NAREDBU

 1. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke na temelju naredbe Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva donosi odluku da se obustavlja rad u dječjim vrtićima, osnovnim, srednjim školama i visokoškolskim ustanovama u trajanju od 15 dana.
 2. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže obustavu održavanja kulturnih i sportskih događaja, kao i treninga na području Županije Zapadnohercegovačke u trajanju od 15 dana.
 3. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje pučanstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj kao i stranim državljanima da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja pučanstva striktno pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke, kao i Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.
 4. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Županije Zapadnohercegovačke, dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama preporučuje izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja, te apelira na kontinuirane provedbe općih mjera za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, i to na način:


a) Često i temeljito pranje ruku sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 69%).

 • Pranjem ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanjaju se virusi koji mogu biti na rukama.
  b)Održavanje razmaka
 • Potrebno je održavati razmak od najmanje jedan metar između osoba, posebno onih koji kašlju i kišu jer se na taj način izbacuju male kapljice koje mogu sadržavati navedeni virus.
 • Izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta rukama.
 • Dohvaćanjem brojnih površina i kontaminiranim rukama možemo virus prenijeti do očiju, nosa i usta odakle može ući u organizam i izazvati oboljenje.
  c)Pridržavanje respiratorne higijene
 • Prilikom kašljanja ili kihanja potrebno je prekrivanje usta i nosa unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon uporabe potrebno odmah baciti u kantu za otpatke i oprati ruke.
 • Pridržavajući se navedenog štitimo osobe oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID-19.
  Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici maloljetnih učenika, a za punoljetne osobe: učenike i studente, navedeno je osobna odgovornost.

  5. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje pučanstvu u Županiji Zapadnohercegovačkoj, kao i stranim državljanima izbjegavanje nepotrebnog kretanja i zadržavanja na mjestima javnog okupljanja.
  6. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže menadžmentima zdravstvenih ustanova, bez obzira na oblik vlasništva, kao i nositeljima privatnih praksi u Županiji Zapadnohercegovačkoj da zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima ne odobravaju putovanje u inozemstvo po bilo kojem osnovu do daljnjega.
  7. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže svim zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenim suradnicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj da u uvjetima promijenjene epidemiološke situacije, odnosno u uvjetima kada je SZO proglasila pandemiju novog koronavirusa (COVID-19) ne napuštaju Županiju Zapadnohercegovačku ni po kojem osnovu do daljnjeg.
  8. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke preporučuje svim građanima Županije Zapadnohercegovačke koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze u Županiju Zapadnohercegovačku, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID-19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije u Županiji Zapadnohercegovačke do daljnjeg.
  9. Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Županije Zapadnohercegovačke nalaže jedinicama lokalne samouprave (gradovi i općine) da preko službi za društvene djelatnosti kontaktiraju predsjednike mjesnih zajednica da isključivo TELEFONSKI prijave nadležnom općinskom/gradskom sanitarnom inspektoru i izabranom liječniku u Domu zdravlja, sve sumještane koji su se vratili sa sumnjivih područja kako bi mogli biti stavljeni pod zdravstveni nadzor.

  Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.


  Grude, 12. ožujka 2020. godine

Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH

VAŽNI TELEFONI
Zavod za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke, u skladu sa Naredbama Kriznog stožera Ministarstva, zdravstva, rada i socijalne skrbi, kojima se nalaže osobama koje su došle iz sumnjivih područja, kao i osobama sa povišenom tjelesnom temperaturom koje kašlju i otežano dišu, a u posljednjih 14 dana su boravile u Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Iranu, Francuskoj, Njemačkoj i Španjolskoj ili su bile u bliskom kontaktu s oboljelim osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile u sumnjivom području, da se ISKLJUČIVO TELEFONSKIM PUTEM jave nadležnom općinskom/gradskom sanitarnom inspektoru i izabranom liječniku u Domu zdravlja obavještava pučanstvo o kontakt brojevima zdravstvenih ustanova i sanitarnih inspektora.

DOSTUPNI BROJEVI TELEFONA ZDRAVSTEVNIH USTANOVA I SANITARNIH INSPEKTORA:
DZ Grude: 039 662-162 (124)
DZ Široki Brijeg: 039 705-233(124)
DZ Ljubuški: 039 831-514(124)
DZ Posušje: 039 681-124(124) 039 681-689
Uprava Civilne zaštite ŽZH: 039 661-517 (121) 039 661/377

ZZJZ ŽZH: ravnatelj 063 311-212
epidemiolog: 063 356- 675
Županijski sanitarni inspektor: Mirjana Delipetar 063 304-801 Vedrana Šaravanja 063 287-636
Sanitarni inspektor-Grad Široki Brijeg: Pero Ćorić 063 482-244
Sanitarni inspektor-Grad Ljubuški: Mile Bubalo 063 372-780
Sanitarni inspektor-Općina Grude: Kata Grubišić 063 897-367
Sanitarni inspektor-Općina Posušje: Slobodan Milas 063 448-550