Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Međunarodni dan medicinskih sestara

I ove se godine 12. svibnja u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara i medicinskih tehničara. Prema riječima Annette Kennedy, predsjednice Međunarodne komore medicinskih sestara, zdravlje je ljudsko pravo prema kojem svi imaju pravo na jednako dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, naročito kad im je to najpotrebnije. Medicinske sestre i medicinski tehničari svakako su oni koji prema svojoj ulozi i mogućnostima radnom svakodnevicom to uvijek nastoje pružiti. U fokusu prošlogodišnjeg obilježavanja dana sestrinstva je bila uloga sestara u borbi s nejednakostima, diskriminirajućom praksom i neravnopravnim mogućnostima kroz socijalne odrednice zdravlja. Ove se godine na te poruke nastavlja tema koja naglašava pitanja dostupnosti. Iz ovogodišnjeg programskog materijala izdvajamo sljedeće poruke:

Zdravstveni su sustavi temeljni za stvaranje zdravog i pravednog društva. Kad se zdravlje promatra kao ljudsko pravo, postavlja se zahtjev da svi poduzmu aktivnosti i preuzmu odgovornost u osiguranju dostupnosti zdravstvenoj skrbi. Ovaj bi stav trebao biti temeljni oslonac djelotvornog sustava, a koristi od toga se odražavaju na zajednice i čitava društva. Pravo na zdravlje više je nego samo fraza za zdravstvene djelatnike, udruge civilnog društva i nevladine organizacije u nastojanju da pozitivno mijenjaju svijet.

U većini slučajeva, pravo na zdravlje je legalan instrument koji se može koristiti prema vladama i međunarodnoj zajednici u njihovoj kontroli i traženju odgovornosti za ono što poduzimaju ili ne poduzimaju. To se pravo može i treba koristiti kao koristan alat zdravstvenog sustava za osiguranje najbolje skrbi za pojedince, zajednice i stanovništvo.

Zato je jedinstvena poruka ovogodišnjeg Dana medicinskih sestara da kao struka pokažu i podijele svoj doprinos u mijenjanju i pružanju zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava, tako da nijedna osoba ne bude zapostavljena.  Želja je da se glasovi udruže, kako bi bili glas koji vodi i podupire pristup zdravstvenoj skrbi i zdravstvenom sustavu orijentiranom ljudima. Samo se tako udruženi glasovi mogu čuti i utjecati na zdravstvenu politiku, planiranje i omogućavanje bolje zdravstvene zaštite.