Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

MARKICU U ŽZH MOŽETE NABAVITI DO 29. OŽUJKA 2019. GODINE

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke u petak, 29. ožujka 2019. godine, završava s redovitom distribucijom premije osiguranja odnosno markice za 2019. godinu.
Nakon 29. ožujka, markicu će moći nabaviti samo prvoprijavljeni na zdravstveno osiguranje i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.
Cijena markice kao i proteklih godina je 20 KM, a markice se distribuiraju u Područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH-a, prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, te u poštanskim uredima HP d.o.o. Mostar (Ljubuški, Grude, Široki Brijeg, Posušje).
Osobe do navršenih 18 godina života, korisnici stalne socijalne potpore te osobe s navršenih 65 godina života koje su osigurane preko Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, oslobođene su plaćanja participacije te imaju pravo na besplatnu markicu.
Osobe koje navršavaju 18 godina života u 2019. godini, besplatnu markicu mogu preuzeti također do 29. ožujka 2019. godine, a markica će im vrijediti tijekom cijele godine.
U redovitom roku predviđenom za distribuciju, uplata premije osiguranja za 2019. godinu vrši se isključivo kod ovlaštenih ustanova za obavljanje platnog prometa (banka, pošta) na broj depozitnog računa Zavoda 3060030000648268.
Osiguranici koji premiju osiguranja uplaćuju  jednim nalogom za više osiguranika, prilikom preuzimanja premije osiguranja (markice), pored naloga za plaćanje, Zavodu trebaju dostaviti i obrazac za uplatu premije sa popisom osiguranika za koje su uplatili premiju osiguranja. Popis treba sadržavati ime i prezime osobe za koju je uplaćena premija osiguranja te matični broj (JMB) osobe za koju je uplaćena premija osiguranja. Valjano popunjen platni nalog, uputu te obrazac za uplatu premije osiguranici mogu dobiti u Područnim uredima, a isti se mogu preuzeti i sa web stranice Zavoda.
Osim spomenutih mogućnosti, plaćanje premije osiguranja moguće je i putem internet te mobilnog bankarstva.
Nakon 29. ožujka 2019. godine, markicu će moći nabaviti samo prvoprijavljeni, odnosno osobe koje nisu bile prijavljene na zdravstveno osiguranje u razdoblju redovite distribucije i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.
 
Premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu.

S druge strane, ukoliko ima markicu i ovjerenu zdravstvenu iskaznicu , oslobođen je plaćanja participacije za brojne zdravstvene usluge koje su se ranije morale plaćati participacijom.
Nema nikakve dvojbe da markicu osiguranici Zavoda već godinama prepoznaju kao pogodnost da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu, sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite mogu platiti u vidu godišnje premije.
Iako je u Zavodima HNŽ i HBŽ rok za nabavu markica do kraja veljače, iz Zavoda podsjećaju da naši osiguranici markicu mogu nabaviti do kraja ožujka 2019. godine što se također prepoznaje kao iznimna pogodnost.

Više informacija osiguranici mogu dobiti u Područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke te na web stranici Zavoda www.zzozzh.com.