Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

ZAJEDNO U BORBI PROTIV KARCINOMA DOJKE

30.rujna 2018. Race for the cure

Think Pink – Zajedno smo jedno

Od početka prošle godine WHEP (Program osnaživanja zdravlja žena) je dio integralnih aktivnosti organizacije „Think Pink – Zajedno smo jedno“, te se bavi implementacijom mnoštva aktivnosti čiji je cilj podizanja svijesti o karcinomu dojke i promocija zdravlja svake žene u državi, bez obzira na materijalnu situaciju u kojoj se nalazi, nacionalnu pripadnost i stupanj edukacije. Kako bi postigli ciljeve, rade na uspješnoj implementaciji sljedećih aktivnosti:

 

• Omogućavanje psihosocijalne podrške za žene koje prolaze ili su prošle kroz bolest

• Besplatna SOS linija za pomoć i informacije

• Obilazak svake operirane žene u bolnici

• Edukacija srednjoškolaca, zdravih žena u ruralnim i urbanim sredinama i žena koje prolaze kroz bolest

• Besplatni mamografski pregledi za žene u potrebi

• Konferencije na državnoj i regionalnoj  razini

• Unaprjeđenje komunikacije između liječnika i pacijenata i omogućavanje suradnje između predstavnika vlasti, nevladinih organizacija i zdravstvenih institucija.

Jedna od najpoznatijih aktivnosti ovog projekta je svakako “Race for the cure/ Utrka/Šetnja za ozdravljenje“, koja se u BiH održava od 2008. godine, i kojoj se svake godine priključi sve veći broj sudionika, koji svojim suosjećanjem i aktivnim sudjelovanjem u simboličnoj trci za život rade na osnaživanju zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke.

Utrka je prvi put održana 1983. u Dallasu, u Sjedinjem Američkim Državama. Tog listopada, u utrci je sudjelovalo samo 800 sudionika. Danas se ova utrka održava u 150 gradova širom svijeta te u njoj sudjeluje više od milijun sudionika. Utrka u Bosni i Hercegovini okuplja građane iz svih krajeva države, zbog čega je 2016.godine u Dallasu, SAD i nagrađena za najuspješniju internacionalnu Race for the Cure.

„Race for the Cure“ je jedinstveni događaj koji na jednom mjestu, na nekoliko sati uspije okupiti žene koje su preživjele bolest i njihove prijatelje, građane koji žele pokazati svoju solidarnost sa njima, obitelji, timove učenika, poznate osobe, a sve kako bi se podigla svijest u borbi protiv karcinoma dojke