Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Obnovljeni domovi zdravlja štede čak više od 70 posto energije

Zdravlje je najveće bogatstvo”, kultna je Ciceronova izreka, a u vremenu brzog življenja i nepredvidive budućnosti uvijek ju je dobro imati na umu. Nalazi iz prevencije, čuvanje zdravlja, borba protiv bolesti u ranom stadiju…, prva lokacija u koju ćemo otići su domovi zdravlja. U ZHŽ-u oni su redovito puni pacijenata i kao praktički najmnogoljudniji objekti moraju imati i najbolje uvjete.

 

Racionaliziranje troškova

Vlada ZHŽ-a, Zavod za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a i razvojni program UNDP BiH pomogli su u obnovi domova zdravlja u Zapadnohercegovačkoj županiji, a kako je za Večernji list potvrđeno iz Zavoda za zdravstveno osiguranje, ovih dana radovi su okončani na zadovoljstvo svih žitelja ove županije koji će potražiti usluge u Širokom Brijegu, Grudama i Posušju, dok se u Ljubuškom sufinancira projekt poboljšanja kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite. Projekt za dvije općine i grad se provodi u sklopu projekta energetske učinkovitosti, te su širokobriješki, grudski i posuški dom zdravlja bili u fazi tzv. utopljavanja objekata, što podrazumijeva radove na fasadi, izmjenu otvora i krova. – Zavod za zdravstveno osiguranje Zapadnohercegovačke županije financijski je pratio ovaj projekt, a sve u cilju osiguravanja što boljih materijalnih uvjeta za pružanje kvalitetne usluge osiguranicima Zavoda te racionalizaciju troškova – priopćeno je. Kada je riječ o Domu zdravlja Posušje, za projekt energetske učinkovitosti Zavod je izdvojio 35 tisuća maraka. Realizacija projekta u Grudama praćena je s 51 tisućom maraka, a u Domu zdravlja Široki Brijeg Zavod je osigurao 79 tisuća maraka za projekt. – U sva tri doma zdravlja projekt je obuhvatio rekonstrukciju fasade, zamjenu vanjske stolarije, krovopokrivačke te druge radove predviđene projektom – priopćeno je za Večernji list. Inače, projekt energetske učinkovitosti provodi se na području cijele Federacije BiH, a najveću korist od njega imaju korisnici objekata koji su već obnovljeni ili će tek biti. Većina objekata koji su ušli u projekt stariji su od 20 do 30 godina te im je nužno renoviranje s obzirom na to da u vrijeme gradnje nisu postojali standardi izolacije kao danas.

Poboljšanje kvalitete

Prema riječima struke, kroz mjere energetske učinkovitosti može se ostvariti više od 70 posto uštede u energiji, a time pridonijeti i očuvanju okoliša. Kad je riječ o Domu zdravlja Ljubuški, za sufinanciranje projekta prekogranične suradnje, poboljšanje kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite u prekograničnom području jadranskog zaleđa, Zavod je izdvojio sredstva u iznosu od 100 tisuća maraka. Projekt se realizira u suradnji s Agencijom za regionalni razvoj Republike Hrvatske kao upravnim tijelom Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme HR_BAME 2O14. – 2O20. Ove značajne investicije u zdravstvu te uspješno okončanje navedenih projekata zasigurno će doprinijeti poboljšanju uvjeta opreme i prostora te pružanju kvalitetnije primarne zdravstvene zaštite u Zapadnohercegovačkoj županiji.•

 

www.vecernji.ba