Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Rujan – svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti obilježava se svakog rujna od 2012. godine. Odluka o proglašenju cijelog mjeseca koji bi obuhvaćao već postojeći Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti donesena je da bi se na svjetskoj razini širom otvorila vrata programima za podizanje svijesti nacionalnih i lokalnih udruga.

Svjetski dan borbe protiv Alzheimerove bolesti obilježava se svakog 21. rujna. I dok svjetski mjesec pruža globalnim udrugama za borbu protiv Alzheimerove bolesti više vremena za podizanje svijesti, svjetski dan vrhunac je obilježavanja borbe protiv Alzheimerove bolesti. Svjetski je dan proglašen na otvorenju godišnje konferencije Svjetske organizacije udruga za Alzheimerovu bolest u Edinburgu 21. rujna 1994. godine povodom proslave njihove desetogodišnjice.

 

Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti ujedinjuje vodeće svjetske uglednike, osobe koje boluju od demencije, njihove skrbnike i obitelji, zdravstvene djelatnike, istraživače i medije diljem svijeta.

Mjesec i dan svjetski usklađenog podizanja svijesti o Alzheimerovoj bolesti šalju jasnu poruku vladama i političarima upozoravajući na činjenicu da je demencija ozbiljan zdravstveni problem koji s globalnim starenjem stanovništva značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta. Birajući drugačiju poruku svake godine, svjetski mjesec obilježavanja odlična je prilika za edukaciju o demenciji i razbijanje predrasuda.

Rujan je prigoda udrugama za borbu protiv Alzheimerove bolesti za izgradnju globalne prepoznatljivosti i ugleda te jačanje utjecaja na svjetske vlade i uglednike.