Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Svjetski dan prve pomoći 

Svjetski dan prve pomoći koji se obilježava svake prve subote u rujnu, ove je godine posvećen temi prve pomoći u slučaju prometnih nesreća.

Tema nije odabrana slučajno s obzirom na to da nesreće na cesti diljem svijeta godišnje uzmu oko 1,25 milijuna života, a ostave više od 1,34 milijuna ozlijeđenih.

Samo tijekom jednoga dana u svijetu od posljedica prometnih nesreća pogine 3500 ljudi.

Samo u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 160 osoba, a tijekom prošle godine u Hrvatskoj je od posljedica prometnih nesreća život izgubilo 315 ljudi.

 

Zastrašujući broj mrtvih na cestama mogao bi biti manji kada bi više ljudi znalo primijeniti postupke pružanja prve pomoći, posebno pravilnog pozicioniranja unesrećene osobe prije dolaska timova hitnih službi. Takvo djelovanje čini razliku između života i smrti. Ako je prva pomoć osigurana pravodobno, veliki broj teško ozlijeđenih osoba ima šansu za preživljavanje.

Crveni križ apelira stoga na sve građane koji su i sami sudionici u prometu kao pješaci, vozači ili putnici, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa te nauče tehnike i radnje koje su potrebne za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće. Svrha tečajeva prve pomoći je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu.

Primjerice, jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putevima. U prosjeku je potrebno manje od četiri minute da blokirani dišni put postane fatalan, a svaka osoba može naučiti potrebna znanja da djeluje u takvim situacijama te samim time spasiti ljudski život.

Pružanje prve pomoći iznimno je važno za ublažavanje štetnih posljedica prometnih nesreća. U skladu s načelom “zlatnog sata” osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života. Prva pomoć na mjestu događaja od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora ovisi isključivo o odgovarajućem osposobljavanju.

 

Ovaj dan je obilježen i u Zapadnohercegovačkoj županiji posebno u Širokom Brijegu gdje su volonteri širokobriješkog Crvenog križa u središtu grada izveli pokaznu vježbu kako bi pokazali svoju uvježbanost za ovakve nemile događaje u kojima na žalost se može naći svatko.

Josip Zelenika, prva osoba županijskog Crvenog križa za ABCportal.info je rekao kako Crveni križ radi savjesno želeći zainteresirati javnost za važnost pružanja prve pomoći koja u mnogim slučajevima spašava živote unesrećenih ljudi.

On je izmežu ostalog također pohvalio sve volontere ali i pobjednike županijskog natjecanja a to su učenici Druge osnovne škole iz Širokog Brijega.

U ovoj pokaznoj vježbi sudjelovali su volonteri Crvenog križa, učenici Druge osnovne škole, Hitna pomoć Doma zdravlja Široki Brijeg te djelatnici policije PU Š.B,

Zanimljivo je da je prometna policija zaustavljala vozila kako bi provjerili posjeduju li prvu pomoć ali ovaj put bez kazne, čak što više ‘nesavjesnim’ vozačima koji nisu imali prvu pomoć uz pomoć volontera dijelili su komplete prve pomoći.