Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Akcija preventivne mamografije u ŽZH 

Započela je akcija preventivne mamografije, koju uz potporu resornog ministarstva financira Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke. 

Pozivaju se žene u dobi od 40 do 69 godina iz ŽZH da se jave na pregled dojki koji će se obavljati na radiologiji Doma zdravlja Grude svakim radnim danom od 8.00 do 18.00 sati, a naručiti se možete na broj telefona: 063/904 392, u vremenu od 8.00 do 15.00 sati. 

 

Ukoliko i nemate simptome, svakako dođite na pregled, jer rano otkrivanje karcinoma spašava život.

Po riječima specijaliste-radiologinje dr. Vinke Đevenice, akcijom bi se trebalo obuhvatiti 400-ak žena. U ranom stadiju, karcinom dojke nema simptoma, a jedino mamografskim pregledom karcinom dojke može se otkriti čak dvije godine ranije nego ga žena može detektirati opipom. Na vrijeme otkriven karcinom je onaj čija je veličina ispod 1 cm, a ukoliko je otkriven na vrijeme, uglavnom je izlječiv.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Tumorske stanice se mogu odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor. Tada se govori o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke. Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi.

Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.