Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Svjetski dan mentalnog zdravlja

Ove godine 10. listopada po 25. put obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (engl. World Federation for Mental Health – WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO)  je 1992. godine započela obilježavati Svjetski dan mentalnog zdravlja kako bi se podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovom promicanju te potaknulo na ulaganje u mentalno zdravlje.

 

Ovogodišnja tema je Mentalno zdravlje na radnom mjestu

Radno mjesto i posao koji radimo čine velik dio našeg života te utječu i na naše zdravlje. Kada je u pitanju zdravlje zaposlenika često se zaboravlja na mentalno zdravlje. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ističu depresiju kao jednu od vodećih uzroka bolesti i invaliditeta u svijetu. Depresija je bolest koja sa sobom često nosi manjak produktivnosti pa i nemoći za rad.

Mentalno zdravlje mnogo je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća. SZO ga je definirala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Iz ove definicije jasno je vidljivo koliko dobro mentalno zdravlje utječe na posao, no ne smijemo zaboraviti kako i posao često utječe na mentalno zdravlje. Jedan od najizazovnijih problema je stres na radu. Prema podacima istraživanja koje je provela Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA), stres na radu je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Europi.

Izvori stresa na radu odnosno psihosocijalni rizici mogu proizlaziti iz sadržaja i prirode posla te uvjeta u kojima se posao obavlja, ili iz obilježja radne organizacije.

Važnost promicanja mentalnog zdravlja na radnom mjestu prepoznata je u Nacionalnom programu „Živjeti zdravo“. Četvrta komponenta Nacionalnog programa posvećena je upravo zdravlju na radnom mjestu te se u sklopu nje provodi projekt „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Projekt „Tvrtka prijatelj zdravlja“ usmjeren je zaposlenicima tvrtki raznih profila i potiče uvođenje posebnih oznaka za radna okruženja koja zaposlenicima omogućuju usvajanje zdravih životnih navika i promiču zdravlje na radnom mjestu te iskazuju pozitivnu brigu o zdravlju djelatnika. U sklopu projekta provode se edukacijski moduli, a jedan od njih posvećen je mentalnom zdravlju na radnom mjestu – usmjeren prvenstveno pojedincu, a ne organizaciji, pružajući informacije i savjete kako možemo ojačati osobne resurse za nošenje sa svakodnevnim izazovima i stresorima, kako onima koji nam predstavljaju izazov na radnom mjestu tako i općenito u našem svakodnevnom životu.