Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Europski tjedan imunizacije

Osnovni cilj obilježavanja Europskog tjedna imunizacije je podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.

Europski  tjedan imunizacije 2017.

Od  24. do 30. travnja 2017. godine, obilježava se dvanaesti po redu tjedan imunizacije u Europi, koji se u Federaciji BiH obilježava pod sloganom „ Imunizacija je važna“.

Tjedan imunizacije je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalnog ureda Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, u suradnji sa zemljama članicama i partnerima, sa idejom da se pažnja opće javnosti i zdravstvenih djelatnika usmjeri na značaj i neophodnost imunizacije.

Osnovni cilj ovih aktivnosti  je povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem. Poruka o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta treba stići do svakog pojedinca, na način da cjepivo bude dostupno svima i da se osigura potpun obuhvat imunizacijom.

 

Imunizacija je jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih inicijativa. Njom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od cjepivima preventabilnih bolesti  uključujući teške oblike tuberkuloze, hepatitis B, difteriju, tetanus, pertusis (veliki kašalj), poliomijelitis (dječiju paralizu), bolesti izazvane Haemophilius influenzae tip B (HiB), morbille (ospice), rubeola, i parotitis (zaušnjake).

Svake godine se registrira 2-3 milijuna smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i morbilla (krzamak) kod necijepljenihh osoba, a najviše kod djece ispod 5 godina života.

Europski tjedan imunizacije Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, SZO i UNICEF-om, obilježit će nizom aktivnosti, te tiskanjem  i distribucijom promotivnih materijala.

Preuzeto:www.zzjzfbih.ba

Poziv roditeljima: Cijepite djecu, sigurnost cjepiva u BIH je zajamčena

Podsjećajući da je imunizacija jedna od dokazano najuspješnijih i najisplativijih javnih zdravstvenih mjera koja svake godine spasi više od dva milijuna života u svijetu, svake godine u posljednjem tjednu travnja zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obilježavaju Europski tjedan imunizacije (EIW).

Tim povodom, danas je u Sarajevu u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a u saradnji sa WHO i UNICEF-om, održan središnji skup kojem je nazočilo blizu 80 stručnjaka iz oblasti imunizacije.

Osnovni cilj obilježavanja Europskog tjedna imunizacije je podizanje svijesti o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti cjepivom.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istaknuo je da je današnji događaj još jedna prilika da se reafirmiraju znanstveni stavovi u vezi imunizacije.

“Kao što znate, cjepivo je jedan od najvećih izuma u medicinskoj znanosti i kao takvo možemo reći da je na neki način i žrtva svoje uspješnosti, jer zahvaljujući cijepljenju mi smo iskorijenili niz bolesti i nažalost danas su mnogi ljudi to zaboravili i ne vide kako te bolesti izgledaju”, rekao je Čerkez.

On je pozvao sve roditelje da imuniziraju svoju djecu naglasivši da su cjepiva koje dolaze u BiH proizvedena u Europi i da je njihova sigurnost apsolutno zajamčena.

Epidemiolog Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, institucije koja je u načelu nadležna za nadzor i evaluaciju programa cjepljenja na prostoru ovog entiteta, istaknuo je da su ove godine dobili izvještaj za 2016. godinu i da nisu zadovoljni cijepnim obuhvatom koji je, kako je kazao, na razini od 70 posto.

“To nije vrijednost cijepnog obuhvata koje bismo mi željeli i koja je preporučena od Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a (90-95 posto). Cijepni obuhat u biti stvara pretpostavku za pojavu epidemija cijepno preventabilnih bolesti, onih bolesti koje smo mi zaboravili kako izgledaju što ne znači da njihovi uzročnici nisu tu”, rekao je Pehar.

Kako je kazao, preko kolektivnog imuniteta djeca i osobe koje ne mogu biti cijepljene iz bilo kojeg razloga su zaštićene.

“Ovako nizak cijepni obuhvat nas, nažalost, dovodi u poziciju da počnemo ozbiljno razmišljati o mogućnosti pojave epidemija tih teških bolesti. Nadam se da na prostoru FBiH nećemo imati situaciju kakava je u nama vrlo bliskoj Rumunjskoj. Oni već evidentiraju 17 mrtvih osoba od ospica. Ospice nisu bezazlena bolest, to je teška smrtonosna bolest protiv koje mi cijepimo i o tome moramo svi voditi računa kada donosimo odluku hoćemo li cijepiti svoju djecu ili ne”, istaknuo je Pehar.

Govoreći o tvrdnjama oko povezanosti autizma i cjepiva, što je dovelo do toga da mnogi roditelji BiH odustanu od vakciniranja svoje djece, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH je istaknuo da nijedan znanstveni članak ili istraživanje nije pokazalo da autizam ima ikakve veze s cijepljenjem.

“To je notorna glupost i notorna laž. Jedini ispravan potez je odluka da se dijete cijepi. Sve drugo je pogrešno. Dovodi se u pitanje zdravlje ne samo svog djeteta nego i druge djece jer se smanjuje kolektivni imunitet”, poručio je Pehar.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan naglasila je važnost održive pokrivenosti imunizacijom kroz kvalitne zdravstvene sustave koji dopiru do svakog djeteta.

“Ovo obilježavamo zato što je vrijeme da se podsjetimo na pravo svakog djeteta na najbolji mogući početak u životu, na pravo svakog djeteta da bude zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinama”, rekla je Narayan, poručivši da je UNICEF u BiH zabrinut zbog vrlo niske pokrivenosti imunizacijom.

Istaknula je da je UNICEF najveći svjetski kupac vakcina i to iz razloga jer su sigurni u njihov kvalitet i da one podliježu svim sigurnosnim provjerama i standardima koje vakcine trebaju zadovoljiti.

“Želim reći svim roditeljima da sam i sama majka dvoje djece koja su potpuno imunizirani, koja su primila sve vakcine. Tu odluku sam donijela nakon što sam provjerila sve dokaze i informacije o tome i odvagala sam da su rizici daleko manji od koristi koje vakcine donose i da je to zaštita koju sam željela osigurati za svoju djecu i to bih preporučila svim roditeljima”, poručila je Naryan.

Robb Butter iz europskog odjela WHO istaknuo je da je Bosna i Hercegovina jedna od 53 zemlje koje su uključene u kampanju imunizacije i da je oduvijek bila članica koja je pomagala u ovom programu.

Istaknuo je da epidemija ospica u regiji, odnosno u Rumuniji i Italiji, se može približiti i Bosni i Hercegovini te izazvati tešku zdravstvenu situaciju.

“Želim istaknuti da će se odluke roditelja da ne vakciniraju svoju djecu odraziti u sljedećim generacijama i imati veliko posljedice”, rekao je Butter.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije su istaknuli da je zahvaljujući vakcinaciji u razdoblju od 2010. do 2015. godine spriječeno najmanje 10 milijuna smrtnih slučajeva.