Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti -15. veljače

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti (International Childhood Cancer Day) obilježava se 15. veljače na inicijativu ICCCPO-a, Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (International Confederation of Childhood Cancer Parent Organizations).

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti donio je Hrvatski sabor 2006. godine.

 

Obilježavanje Nacionalnog dana djeteta oboljelog od maligne bolesti prigoda je da se podsjetimo kako je pružanje kvalitetne skrbi za djecu oboljelu od malignih bolesti jedan od prioriteta hrvatskog društva. U Hrvatskoj godišnje u prosjeku od malignih bolesti oboli oko 150 djece u dobi od 0-19 godina, od čega je oko 120 u dobi od 0-14 godina, najčešće od leukemija, limfoma i tumora mozga. Prema posljednjim objavljenim podacima u sklopu velikog opservacijskog EUROCARE-5 istraživanja u kojem je sudjelovao i Registar za rak Republike Hrvatske pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo preživljenje od malignih bolesti u dječjoj dobi u Hrvatskoj je više od 80%, usporedivo s podacima iz zapadnih europskih zemalja.

Prema zadnjim podacima Registra za rak,  2013. godine je od malignih bolesti u Hrvatskoj oboljelo 105 djece (46 djevojčica) u dobi od 0-14 godina, odnosno 156 djece (69 djevojčica) u dobi od 0-19 godina.

Prema zadnjim podacima o umrlim osobama, 2014. godine je od malignih bolesti umrlo 16 djece (5 djevojčica) u dobi od 0-14 godina odnosno 23 djece (5 djevojčica) u dobi od 0-19 godina.

Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice, kroz traumatizaciju i teškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju te pogađanje obitelji kao primarnog okruženja bolesnog djeteta u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Od iznimne je važnosti osiguravanje pomoći roditeljima u prevladavanju i nošenju sa svakodnevnim teškoćama s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete. Potrebno je omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi te dostupnost suvremenih postupaka liječenja, ali je isto tako važno pravovremeno pružiti i psihološku potporu obiteljima. Prepoznavanje problema i potreba djece oboljele od malignih bolesti i njihovih obitelji je nezaobilazan korak u procesu planiranja i poboljšanja kvalitete skrbi. Istovremeno, potrebno je podići razinu svijesti i senzibilizirati cjelokupnu javnost o djeci oboljeloj od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji.