Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

1. prosinca – Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se i u Mostaru

Studentima i prolaznicima će se dijeliti informativni letci, crvene vrpce, kao i kratke anonimne ankete koje će poslužiti za uvid u opće znanje građana Mostara o AIDS-u.

Udruženje studenata medicine BoHeMSA LC Mostar kao i svake godine obilježava Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u četvrtak 1.12.2016. godine s početkom u 14 i 30 sati na kampusu Sveučilišta u Mostaru.

Studentima i prolaznicima će se dijeliti informativni letci, crvene vrpce, kao i kratke anonimne ankete koje će poslužiti za uvid u opće znanje građana Mostara o AIDS-u.

”AIDS je jedna od najtežih bolesti današnjice i bolesnici koji imaju AIDS su često iz toga razloga stigmatizirani i ne mogu voditi normalan život. Informirajmo se i podignimo svijest o globalnom problemu i pružimo solidarnost ljudima koji boluju od ove teške bolesti.

Projekt je pod pokroviteljstvom Studentskog zbora i Ataco d.o.o., te im se ovim putem zahvaljujemo, a sve građane pozivamo da nam se pridruže”, pozivaju iz udruge BoHeMSA.

Inače, BiH se smatra državom s niskom stopom prevalencije HIV-a (manje od 0,1%), ali postoje brojni riziko faktori koji u bilo kojem trenutku mogu dovesti do drastičnog povećanja te stope.

U povodu 1. prosinca – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a Ministarstvo civilnih poslova BiH priopćilo je da se, zahvaljujući sinergiji lokalnog vizionarstva, liderstva, kvalitetne državne strategije, programa i njegove uspješne implementacije, te financijskoj potpori Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM) (u razdoblju 2006. – 2016.) u BiH se HIV infekcija zasad drži pod nadzorom.

Preciziraju da je u razdoblju od prosinca 2006. do rujna 2016. u HIV Program BiH GFATM investirao oko 40 milijuna USD grant sredstava.

”BiH od 2016. više ne spada u kategoriju država koje mogu aplicirati za garantove GFATM, te je na domaćim vlastima i institucijama odgovornost da mobiliziraju novac i implementiraju ključne aktivnosti identificirane Planom tranzicije za nastavak prevencije, liječenja i njege HIV/AIDS-a u BiH za razdoblje 2015. – 2017. da bi niska stopa novih HIV infekcija bila zadržana na dosadašnjem nivou”, navodi se.

Od prvog dijagnosticiranog slučaja HIV infekcije u BiH 1986. do kraja studenog ove godine u BiH je registrirano ukupno 314 slučajeva zaraze HIV-om. Tijekom 2016. registrirana su 24 nova slučaja zaraze HIV-om (13 FBiH i 11 RS) od čega su 23 slučaja muškarci. Dijagnostika i tretman HIV infekcija u BiH provodi se na tri univerzitetsko klinička centra (Sarajevo, Tuzla i Banja Luka).

Testiranje je jedini način otkrivanja i dijagnosticiranja infekcije HIV-om. Omogućava rano otkrivanje infekcije i uspješnije liječenje, te pomaže u sprječavanju daljnjeg širenja HIV-a. Pravovremeno otkrivanje i liječenje infekcije HIV-om važno je zbog što boljeg ishoda po zdravlje pojedinca, društvo u cjelini i zdravstveni sustav.

Prema procjenama SZO-a i UNAIDS-a u 2015. s HIV infekcijom živjelo je 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijuna novih slučajeva zaraze HIV-om. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijuna ljudi.

Izvor: A.M., www.bljesak.info

 Crveni križ Široki Brijeg u četvrtak je obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Volonteri ove organizacije su u školama na području Širokog Brijega učiteljima, nastavnicima, profesorima i djelatnicima Doma zdravlja Široki Brijeg uručili crvene vrpce koje su sami izradili.

Crvena boja simbolizira ljubav, a isticanjem crvene vrpce daje se potpora oboljelima od AIDS-a te se njome simbolički želi podići svijest ljudi diljem svijeta. Virus HIV se ne prenosi nikakvim socijalnim kontaktom, stoga je znanje najbolje oružje u borbi protiv ove bolesti. Osobe oboljele od AIDS-a često su stigmazirane u društvo, a upravo to pojačava patnju oboljelih jer vode ka uskraćivanju temeljnih ljudskih prava.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se u cijelom svijetu 1. prosinca.

Crveni križ Širokog Brijega također je u četvrtak obilježio i Međunarodni dan osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, te Međunarodni dan volontera, koji se obilježava 5. prosinca.

U Prvoj osnovnoj školi Široki Brijeg volonteri Crvenog križa posjetili su učenike specijalnog odjeljenja te su im uručili simboličke poklone. ”To je dan i prigoda kada se podsjetimo na važnost uklanjanja barijera za ravnopravan i dostojanstven život osoba s invaliditetom, ne samo onih arhitektonskih već i predrasudama i stereotipima koji su rezultat naših stavova prema osobama s invaliditetom”, ističu iz širokobriješkog Crvenog križa.

Riječi zahvale volonterima uputio je ravnatelj Miroslav Marušić i svi djelatnici škole.

”U prosincu – mjesecu darivanja nastavit ćemo s našim radom te ćemo posjetiti potrebite obitelji, a sve je još krenulo iz ‘Tjedna solidarnosti’ koji smo proveli u našim školama”, navode iz Crvenog križa Široki Brijeg uz čestitku Udruzi osoba s invaliditetom za današnje obilježavanje njihovog dana.

Izvor: abcportal.info

 

Crveni križ Grude obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a u cijelom svijetu obilježava se 1. prosinca, stoga su volonteri Crvenog križa Grude obilježili ovaj dan u Srednjoj školi A. B. Šimića u Grudama.

Profesorima i učenici dijelili su prigodne mašnice i edukativne materijale.

AIDS je jedna od najtežih bolesti današnjice i bolesnici koji imaju AIDS su često iz toga razloga stigmatizirani i ne mogu voditi normalan život.

Tijekom 2015. godine u Bosni i Hercegovini registrirano je 13 novih HIV pozitivnih slučajeva, od čega 10 u Federaciji BiH i tri u Republici Srpskoj.

Posljednjih 5 godina, u Bosni i Hercegovini se u prosjeku registrira 20 do 25 novih HIV pozitivnih slučajeva, što našu zemlju svrstava na listu zemalja s niskom razinom učestalosti HIV infekcije.

Samo ove godine od ove bolesti u svijetu je umrlo milijun i sto tisuća ljudi.

Izvor:grude-online.info