Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke

Ružičasta je tradicionalna boja djevojčica i princeza, a također je postala sinonim za karcinom dojke. Ružičaste vrpce svakako su doprinijele povećanju svijesti u javnosti. Mnogi ljudi ne znaju puno o raku dojke. Za razliku od mnogih drugih vrsta raka, nema lakog identificiranja faktora rizika za rak dojke. Dok hormonska terapija, pretilost, konzumiranje alkohola i genetika povećavaju izglede za razvoj raka dojke, jednostavno ako ste žena s godinama je rizik veći. 

Rak dojke rijetko se javlja kod žena mlađih od 20 godina. Veća opasnost od raka dojke počinje u dobi od 40 godina i vrhunac doseže između 75. i 79. godine. U stvari, mlade žene su relativno zaštićene i manja je vjerojatnost da će se dijagnosticirati rak dojke. 

 

Opasnost obolijevanja od raka dojke povećava se kod žena koje su imale prvu menstruaciju prije 12. godine, ako nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine, ako su ušle u menopauzu prije 50. godine ili je u obitelji netko imao rak dojke, kod žena starijih od 50 godina, posebno ako su pretile. 

Hrvatsko senološko društvo (HSD) odlučilo je veću pozornost posvetiti prevenciji karcinoma dojke u mlađih žena koje nisu obuhvaćene preventivnim pregledima, a kod kojih je pojavnost te zloćudne bolesti sve češća. 

Podaci o raširenosti karcinoma dojke u Hrvatskoj govore da od te bolesti oboli svaka 11 žena, dnevno se dijagnosticira kod 7 bolesnica, a radi se o najčešćem raku u žena. 

Hrvatska bilježi porast raka dojke, što stručnjaci djelomično pripisuju i uspješnom skrining programu ranog otkrivanja koje se provodi od 2006. godine, te je on peti najčešći uzrok smrti u žena. 

Rak dojke može se prikazati kao kvržica u dojci, promjena na koži dojke, iscjedak iz bradavice ili najčešće na mamografiji. Memogrami su posebne x-zrake za ispitivanje tkiva dojke, a preporučuju se svake godine za žene u dobi od 40 godina. Mamografija može otkriti rak prije manifestacije kliničkih znakova bolesti, čime se povećava vjerojatnost izlječenja. 

Dok se smrtnost od raka dojke smanjuje, sve je više dijagnosticiranih slučajeva. Mamografija otkriva potencijalno smrtonosan rak u ranijoj fazi, a također može otkriti benigna stanja. Rana dijagnoza sprječava širenje raka ili uzrokovanje daljnjih zdravstvenih problema tijekom života. Jer čak i nakon biopsije nije moguće razlikovati opasne i bezopasne karcinome u ranoj fazi, ali oni se svi dijagnosticiraju i liječe. Više žena koje se testiraju znači više spašenih života. 

Ovisno o vrsti raka, rak dojke liječi se kemoterapijom, zračenjem, kirurgijom ili kombinacijom sve tri metode. Dobra vijest je da su uz odgovarajuće liječenje, šanse za preživljavanje vrlo dobre. 

Učenici posuške Gimnazije na humanitarnom događanju „Race for the Cure“ u Sarajevu

„Race for the Cure“ jedinstveni je događaj s ciljem okupljanja osoba koje su preživjele karcinom dojke te prijatelja, sugrađana, obitelji, timova učenika i poznatih ličnosti, kako bi podržali akciju o podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke i njegovoj prevenciji.

Preko 7000 sudionika

Ovom događanju, održanom 1. listopada 2016. godine, nazočilo je oko 7000 osoba koje su organizirano doputovale u Sarajevo iz više od 30 gradova iz cijele Bosne i Hercegovine. Organizatori akcije “Race for the Cure” su američke organizacije JDC/ Komen (Susan G. Komen i American Jewish Joint Distribution Committee).

Program je započeo u 11,00 sati s Utrkom za djecu na 350 metara, a u 11,30 sati uslijedila je Utrka za ozdravljenje na 3,5 km. Šetnja za ozdravljenje održana je u 12,00 sati uz bogat zabavni program za djecu i odrasle, te nagrade sponzora.

Utrka svjetskih razmjera

“Race for the cure” je brendirana utrka svjetskih razmjera s obzirom da se ovakve manifestacije održavaju svake godine u više od 150 gradova diljem svijeta, a odaziv sudionika je na zavidnoj razini od oko milijun ljudi. Sva sredstva prikupljena od registracije sudionika bit će utrošena za kupovinu poklon paketa „Prve pomoći“ za svaku novooperiranu ženu u BiH, kao i besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.

Iz Zapadnohercegovačke županije na „Race for the Cure“ uputilo se u subotu, u ranim jutarnjim satima, pet autobusa. Putovanje je organizirala Udruga „Narcis“ iz Širokog Brijega, a sudjelovale su njihove članice te učenici i profesori srednjih škola iz Širokog Brijega, Ljubuškog i naše gimnazije. Posuške gimnazijalce je okupila profesorica Renata Čale, njih stotinjak, a odlasku u Sarajevo priključile su se i profesorice Mirjana Galić, Vesela Knezović, Ana Katarina Bonić, Ankica Gavran i Dubravka Lipoglavšek.

 

Posušje.net