Pon - Pet 07:00 - 15:00 039 661 483info@zzozzh.com

MARKICE U ŽZH U PRODAJI DO KRAJA OŽUJKA 2016.

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke već jedanaestu godinu zaredom omogućava svojim osiguranicima da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu mogu plaćati sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite u vidu godišnje premije. 

U redovitom roku predviđenom za distribuciju, točnije do 31. ožujka 2016. godine, premiju u ŽZH mogu uplatiti i preuzeti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje kojima je izdana zdravstvena iskaznica. Po isteku redovitog roka predviđenog za distribuciju markica, premiju će moći kupiti samo prvoprijavljeni na zdravstveno osiguranje i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave. 

 

Iz Zavoda podsjećaju, da je kupnjom markice osigurana osoba oslobođena  plaćanja participacije za usluge koje se pružaju u Domovima zdravlja u  Županiji  Zapadnohercegovačkoj,  Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i drugim ugovornim ustanovama Zavoda, pod uvjetom da joj je zdravstvena iskaznica ovjerena.Također ističu kako premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu.

 

Nema nikakve dvojbe da markicu osiguranici Zavoda već godinama prepoznaju kao pogodnost da umjesto plaćanja za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu, sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite mogu platiti u vidu godišnje premije.

Iako je u  Zavodima HNŽ i HBŽ rok za nabavu markica do kraja veljače, iz Zavoda podsjećaju da naši osiguranici markicu mogu nabaviti do kraja ožujka 2016. godine što se također prepoznaje kao iznimna pogodnost.

Prema evidenciji Zavoda, u nepuna tri mjeseca koliko se distribuira premija za 2016. godinu, izdano je cca 46.300 markica, od toga najviše u Širokom Brijegu 17.800, Ljubuškom 13.500, te u Grudama i Posušju podjednako, po  7.500, i tu nema bitnih odstupanja od broja distribuiranih markica u istom razdoblju 2015.godine, odnosno do polovice ožujka. No, ako se uzme u obzir da je prošle godine ukupno distribuirano 57.055 markica, od toga u Širokom Brijegu 22.262, u Ljubuškom 16.343, u Grudama 9.281, te u Posušju  9.169 markica, potvrđujemo teoriju da pripadamo mentalitetu koji sve čini u zadnji tren, te se najveće gužve u Područnim uredima Zavoda očekuju u posljednja tri tjedna mjeseca ožujka.

Iz Zavoda podsjećaju da premija osiguranja (markica) nije obvezna, ali u slučaju da osiguranik nema markicu, zdravstvena ustanova ima zakonsku obvezu naplatiti participaciju za pruženu uslugu.

S druge strane, ukoliko ima  markicu  i ovjerenu zdravstvenu iskaznicu , oslobođen je plaćanja participacije za brojne zdravstvene usluge koje su se ranije morale plaćati participacijom.

Cijena godišnje premije za 2016. godinu, kao i ranijih godina je,  20 KM po osiguranoj osobi, dok primjerice osiguranici u Hercegbosanskoj županiji za premiju moraju izdvojiti 30 KM .

Korisnici stalne socijalne potpore oslobođeni su plaćanja premije osiguranja, uz predočenje dokaza odnosno prijave na osiguranje preko  nadležnog Centra za socijalnu skrb.

Markice, odnosno premije osiguranja za 2016. godinu distribuiraju se prema mjestu prebivališta osiguranih osoba, u svim 

Područnim uredima Zavoda do 31.ožujka 2016.godine. 

Po isteku redovitog roka predviđenog za distribuciju markica, premiju će moći kupiti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje) na zdravstveno osiguranje i to najkasnije u roku od 30 dana od dana prijave.

Cijena premije osiguranja za 2016. godinu, kao i ranijih godina, je 20 KM po osiguraniku.

Iz Zavoda  stoga pozivaju sve osiguranike da iskoriste preostala tri tjedna mjeseca ožujka  za nabavu markica jer je naknadno, izvan predviđenog roka, nitko osim prvoprijavljenih na zdravstveno osiguranje neće moći kupiti.